Inteligența artificială va identifica hemoragiile cerebrale mai bine decât medicii

de: Teodora Tudosie
25 10. 2019

Inteligența artificială este extrem de utilă în foarte multe situații, iar acum poate ajuta și medicii să te trateze mai bine.

O echipă de cercetători a creat un algoritm care poate detecta eventualele hemoragii de pe suprafața creierului, cu o precizie extrem de ridicată. Poate face acest lucru datorită datelor foarte bine detaliate cu care experții au antrenat algoritmul. Procesul s-a bazat pe o rețea neurală care a sudiat amănunțit 4.396 de scanări CT. Deși numărul nu este unul exagerat de mare, cercetătorii s-au concentrat nu pe cantitate, ci pe calitate. Astfel, anomaliile din imagini erau detaliate „la nivel de pixel”, spun cercetătorii.

Tehnica pe care cercetătorii au folosit a fost, de asemenea, una menită să dea rezultate precise. Inteligența artificială a studiat imaginile pe rând, una câte una, ceea ce a redus șansele ca acesta să facă presupuneri incorecte bazate pe modificări minuscule. Astfel, a permis ca rata de identificarea greșită a unor erori din cadrul imaginii drept hemoragii cerebrale a fost mult mai mică.

Acest lucru este foarte important, în special datorită faptului că hemoragiile cerebrale sunt dificil de detectat și chiar și una minusculă ar putea fi mortală.

Inteligența artificială este foarte utilă în medicină

Sistemele AI au implicații într-o serie de proceduri medicale și sunt de foarte mare ajutor pentru medici. Le permit acestora să facă lucrurile mai rapid și mai bine.

Totuși, în acest caz, nu înseamnă că inteligența artificială va înocui doctorii. În schimb, le va permite acestora să economisească timp prețios, în special în cazurile în care pacientul are nevoie urgentă de îngrijiri medicale. De asemenea, se va asigura că medicii nu vor rata hemoragiile cerebrale minuscule, greu de observat, care pot cauza moartea.

Algoritmul este încă în stadiul de testare, însă cercetătorii speră că va fi folosit curând în spitale, pe pacienți reali.